Biedrībā “Baltā māja” kopā varam daudz paveikt 

Biedrība “Baltā māja” ievieš projektu “Kopā varam” (Līguma Nr. LNP/2-13.22/20/129). Projekts guvis atbalstu projektu konkursā Līvānu novada pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai. Projekta mērķis ir īstenot sociālā atbalsta un sabiedrības integrāciju veicinošus pasākumus Līvānu novada iedzīvotājiem. Projekta uzdevumi vērsti uz to, lai sekmētu projekta dalībnieku – cilvēku ar invaliditāti, senioru, pirmspensijas vecuma cilvēku, ilgstošo bezdarbnieku un cittautiešu integrācija ar pašpalīdzību veicinošu, radošu un izglītojošu aktivitāšu palīdzību.

Šajā projektā mēs darbojamies visi kopā daudz paveicām. Vispirms projekta dalībnieki vasarā divos pasākumos mācījās kā no makulatūras izveidot glītus radošos darbus. Abas nodarbības vadīja Līga Vērdiņa- Verčinska. No makulatūras – veciem laikrakstiem, kartona, kā arī izmantota biroja papīra- vispirms tika izgatavota jauna papīra masa. Vecos papīrus mērcējot, maisot, jaucot ar mikseri, noslēgumā pievienojot līmi, tika iegūta jauna papīra masa. Tad sekoja nākošais posms- papīra masas kaltēšana. Un tikai noslēdzošais posms bija radošs, kad tika izveidotas apsveikuma kartiņas, lielākas un mazākas bļodas, kā arī skaisti dekori. Daļa no izgatavotajiem darbiem no otrreiz izmantotā papīra tika nodoti biedrības “Baltā māja” rīcībā kā reprezentācijas suvenīri organizācijas sadarbības partneriem vai viesiem.

Divas citas nodarbības rudens pusē speciālistes Ināras Liepiņas vadībā ļāva dalībniekiem apgūt jaunas prasmes virtuvē. Pirmajā nodarbībā tika gatavoti krājumi ziemai- tapa zaļumu pesto, tomātu adžika un gurķu relišs. Pašu sagatavoto konservu pietika gan pašiem dalībniekiem, gan tie tiks uzdāvināti arī jaunizveidotajam labdarības un pašpalīdzības stendam. Otrajā nodarbībā 16. oktobrī pēc senām receptēm tika cepti gardi cepumi, eļļā vārītas rozītes un žagariņi. Gardie cepumi nodarbības noslēgumā tika degustēti, jaunās receptes tiks izmantotas arī turpmāk.

13. oktobrī notika Līvānu novada iedzīvotāju pašpalīdzības un atbalsta vietas atklāšana biedrības “Baltā māja” telpās. Šīs vietas izveide organizācijā tika iecerēta jau pasen, jo ik pēc laika kāds līvānietis ziedo noderīgas mantas labdarībai un tad mēs meklējām tām pielietojumu. Tagad mūsu trepju telpā ir izveidota vieta ar plauktiem un kastēm, kuras tiek piepildītas ar dažāda vecuma cilvēkiem noderīgām lietām. Esam iesaukuši šo labdarības un atbalsta vietu par “Trepīti”, jo varbūt kādam tas ir pakāpiens labdarības virzienā, bet citam pakāpiens tiešā nozīmē labākai dzīvei.

Biedrība “Baltā māja” aicina iedzīvotājus, arī uzņēmējus un ražotājus izmantot iespēju un atstāt labdarībai labas, noderīgas mantas (apģērbu, sadzīves priekšmetus, fasētu pārtiku). Katram labdarim ir iespēja atstāt arī informāciju par savu piedāvājumu vai vajadzību uz ziņojumu stenda.

Mūsu projekts “Kopā varam” noslēdzas, tomēr tajā uzzināto, iemācīto un apgūto dalībnieki vēl ilgi varēs izmantot, lai savu ikdienu padarītu saturīgāku, krāsaināku un bagātāku. Kopā mēs to varam!

Inguna Badune, projekta vadītāja